19 augustus 2020
Back to school!
Het is bijna zover. Binnen twee weken hebben alle kinderen na lange tijd weer hun eerste dag voltijds op school achter de rug! Het was voor iedereen ongetwijfeld een moeilijke tijd met veel afstandsonderwijs, home-schooling, huiswerkbundels en noem maar op. Een evenwicht moest gezocht worden tussen voldoende oefening, motiveren en entertainen met beperktere mogelijkheden.
Maar ondertussen heeft iedereen hopelijk ook kunnen genieten van een welverdiende vakantie. Of het nu thuis was, in eigen land, of toch over de Belgische grens, ontspanning is even belangrijk als inspanning. Voor kinderen die het met bepaalde schoolse vaardigheden moeilijker hebben, is het het ideale moment om zich terug voor te bereiden op het nieuwe schooljaar, om enkele topics weer op te frissen en het schoolritme er weer wat in te krijgen. Maar het blijft nog steeds vakantie. Wissel daarom korte herhalings- of opfrismomenten af met voldoende bewegings- en ontspanningsactiviteiten. Een oefenmoment hoeft ook helemaal niet aan te voelen als een “opgave”, maar kan zeker gebeuren op een leuke en speelse manier. Wij – als multidisciplinair team van Kindercentrum De Groeitrap – geven graag wat tips.
1. Leestips
- Maak een leesbingo. Een kaart waarop 10 leuke en/of grappige locaties, houdingen,... staan waar gelezen kan worden. Elke dag kiest het kind één van de opties en leest daar 1 pagina uit een boek op zijn/haar niveau. Enkele voorbeelden: op het toilet, rechtstaand op een stoel, in het bed van mama&papa, in kleermakerszit, in de kelder, op de 10de trede van de trap,...
- Lees terwijl broer/zus/mama/papa de tanden poetst 2 minuten voor uit een leuk boek. Kies een boek dat je leuk vindt! Nadien draai je de rollen om.
2. Taal/spellingtips
- Speel samen een gezelschapsspel met dobbelsteen. Alvorens je mag dobbelen, spel of hak-en-plak je een woord, of zoek je rijmwoorden.
- Zoek een leuk prentenboek en bedenk zelf een verhaal bij één bepaalde pagina.
- Dicteer je kind 5 woorden die hij/zij opschrijft. Laat hem/haar nadien met deze woorden een leuk verhaal bedenken.
3. Rekentips
- Herhaling van de maaltafels:
- Neem een spel uno of een boek kaarten (gebruik hier enkel de kaarten 1 t.e.m. 10). Maak twee gelijke stapels en leg ze voor het kind neer, met de cijfers naar beneden. Laat je kind nu 2 kaarten samen omdraaien, en deze bewerking uitvoeren.
- Zet een doos met cijfertjes onderaan of bovenaan de trap klaar. Telkens je kind de trap op- of afgaat, neemt hij een cijfertje uit de doos, en herhaalt hij/zij deze tafel, door bij elke trede een maaltafel luidop te zeggen. Bijvoorbeeld: cijfer 3; 1ste trede 1x3=3; 2de trede 2x3=6;…
- Hoofdrekenen
- Schrijf een getal tussen 1 en 20 op een blad. Laat je kind dit op zoveel mogelijk manieren splitsen.
- Zeg een getal tussen 0 en 100. Vraag aan je kind het voorgaande en volgende tiental
- Maak een rekenslang. Begin met een eenvoudige som zoals bijvoorbeeld 9+6=15; als je kind de uitkomst heeft gegeven, maak je een rekenoefening (+; -; x; /) met de uitkomst van de vorige oefeningen, hier dus 15.
- Ook hier kan je werken met kaarten. Nadat je kind de uitkomst heeft gegeven, trekt hij/zij een nieuwe kaart en telt dit cijfer op bij de vorige uitkomst.
4. Bewegingstip
Onder de noemer beweging, vinden wij het als team vooral belangrijk dat elk kort herhalingsmoment ook wordt afgewisseld met wat beweging. Laat je kind geen uren per dag zitten en oefenen, laat je kind niet te lang voor een scherm zitten. Schermtijd kan uiteraard ingebouwd worden, maar probeer het te beperken. Bewegen zorgt, naast de gekende voordelen van de fysieke inspanning, ook voor mentale ontspanning en meer zelfvertrouwen, concentratie en motivatie.
- Bouw wat bewegingsactiviteiten in in het oefenmoment zelf. Laat je kind bijvoorbeeld na een aantal minuten of na een aantal oefeningen even rechtstaan en wat rondlopen, springen, kruipen, de trap op en af lopen,… Even de zinnen verzetten en er weer tegenaan.
- Probeer voor het slapen gaan een leuk bewegingsspel samen te spelen. Activiteit zorgt voor goede slaap, en goede slaap zorgt voor opslaan van geoefende materie overdag. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn:
- Wandeling of korte fietstocht
- Twister of limbo
- Zoek een leuk dansliedje op youtube, en maak er een gewoonte van om dit elke dag te herhalen (bv. Ochtendgymnastiek van Samson&Gert, Vliegerlied,…)
- Maak een hinkelparcours met stoepkrijt
- Speel elkaars spiegelbeeld. Iemand beweegt en de andere speelt de spiegel
- Hou alleen, met twee of met het hele gezin een bal of ballon zo lang mogelijk in de lucht
- Vertrouwensspel: laat je door je broers of zussen, mama of papa geblinddoekt begeleiden naar een andere ruimte in je huis. Nadien draaien jullie de rollen om.
5. Ontspannings- en motiveringstips
Kinderen die het moeilijk hebben met bepaalde vaardigheden hebben vaak te maken met de zogenaamde belemmerende gedachten. Ze denken bij een opdracht al snel “ik kan dat niet, dat gaat niet, dat is te moeilijk”. Als kinderen dingen moeten doen die moeilijker gaan of die meer moeite kosten, kunnen ze echter beter helpende gedachten (zie verder) gebruiken. Daarnaast loont het altijd de moeite om regelmatig te focussen op zaken die goed gaan in je leven. Leer kinderen dus om te zoeken naar de positieve dingen en niet enkel oog te hebben voor hetgeen niet goed loopt.
Enkele tips om mee aan de slag te gaan
- Noteer 1 week lang waar je onderstaande helpende gedachten gebruikt hebt of had kunnen gebruiken:
- Ik hoef niet meteen iets te kunnen
- Ik vertrouw erop dat het steeds beter gaat
- Ik mag om hulp vragen
- Fouten maken hoort bij leren en oefenen
- Ik probeer het gewoon opnieuw
- Noem voor het slapengaan 2 dingen die je leuk vond aan de dag.
- Noem voor het slapengaan 2 dingen waar je goed in bent; noteer ze op een post-it, plak ze op je deur en lees ze de volgende ochtend luidop voor.
- Noem voor het slapengaan 2 dingen waar je naar uitkijkt in september.